V prvom štvrťroku poklesol počet osobných bankrotov v SR na 89

14.04.2014 Bratislava

Bratislava 14. apríla (TASR) – Okrem medziročného poklesu počtu konkurzov vyhlásených na majetok právnických osôb a živnostníkov v prvom kvartáli tohto roka mierne poklesol aj počet osobných bankrotov. V tomto období bolo vyhlásených 89 osobných bankrotov, čo je o jeden menej ako v rovnakom období vlani. Vyplýva to z aktuálnej analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau (SCB).

V priemere pripadalo na jeden mesiac 29 osobných bankrotov, čo je tiež o jeden menej ako v rovnakom období minulého roku. V januári 2014 bolo pritom vyhlásených 36 osobných bankrotov, čím boli naopak prekonané ich doposiaľ najväčšie počty z júna a júla 2013, kedy ich bolo po 34.

"Dôvodom podania žiadosti o osobný bankrot aj v prvom štvrťroku 2014 zostáva bezvýchodisková situácia, do ktorej sa niektorí občania dostali z dôvodu neschopnosti splácať svoje finančné záväzky," konštatuje SCB. Spúšťačom problémov je najčastejšie strata zamestnania, zníženie pracovnej schopnosti pre chorobu, prípadne nedostatočná výška príjmov v pomere k výške dlhov.

Regionálne rozdiely medzi krajmi naďalej pretrvávajú. "Najviac osobných bankrotov už od roku 2009 zaznamenávame v Banskobystrickom kraji," konštatuje spoločnosť v analýze. Rozdiel v počte a podiele na všetkých osobných bankrotoch sa v ňom oproti ostatným krajom v rokoch 2012 a 2013 prehlboval, ale tento rok bol zatiaľ zanedbateľný. V Banskobystrickom kraji bolo vyhlásených spolu 15 osobných bankrotov a v Trenčianskom a Žilinskom kraji po 14 bankrotov. Naopak najmenej osobných bankrotov, osem, bolo vyhlásených v Prešovskom a Trnavskom kraji.

Proces osobného bankrotu je podľa SCB na Slovensku legislatívne a finančne náročnejší ako napríklad v Českej republike (ČR), kde ho využíva výrazne viac občanov. "Zatiaľ čo v SR na 100.000 obyvateľov pripadalo v prvom štvrťroku 2014 iba 1,6 osobného bankrotu, v ČR ich bolo takmer 50," vyčísľuje spoločnosť vo svojej analýze.
 

Vyberte región